Foredrag i Økonomi
sist gang så var jeg innom det å ta ansvar for eget liv, livskvalitet.
Hvem har ansvar for din livskvalitet? "meg selv" håper jeg du svarer da.
Det å ta ansvar, gjelder alle ting i livet vårt, også økonomien som jeg skal si noe om i dag.
Det du og jeg som har ansvar for eget liv. er du en av de som drømmer og snakker om alt du vil gjøre, men som synes det er vanskelig å komme i gang!
For kanskje er det ikke riktig tid, eller sted, kanskje tenker du at det passer bedre i morgen, neste uke, neste måned, neste år?
Kanskje er det så mye du vil, at du ikke helt vet hvor, og hva du skal begynne med?
At i dag er den beste dagen for å gjøre det du drømmer og snakker om, og til å gjøre endringer i ditt liv.
Hva drømmer du om?
Første skritt er å komme i gang. Ta ansvar for å bringe økonomien din på rett kjøl.
Beslutt deg for det nå skal være slutt med ubetenksomt forbruk, og overtrekk på kontoen. Du må være klar for å ta et oppgjør med dårlige vaner.
For å øke motivasjonen er det en god ide og finne ut hva du egentlig drømmer om ved å få styr på økonomien.
Forventninger til hva pengene skal gjøre for vår lykkefølelse !
Vi handler som om lykken loves i neste kjøp, og neste kjøp der igjen.
Etter en sommer med utgifter som har tæret på kontoen, kan det være tiden for å kikke på hvordan du forholder deg til midlene dine.
Er det pengene eller deg som styrer?
Mange er ikke komfortable med å snakke om økonomi, og håper heller på at uforståelige pengesluk ordner seg selv.
Behandler du pengene dine med omtanke?
Å være bevisst i forhold til dine verdier, er ikke annerledes enn å være bevisst hvordan du trener, eller hva du spiser.
For å gjennvinne styring i egen tilværelse, trenger du å bli aktiv i forhold til det du disponerer. Vil du ha noe igejn for pengene, må du også yte noe i form av oppmerksomhet og oversikt.
Fleste av oss ønsker kjærlighet, fred , trygghet, ro , glede, kontakt med de vi er glad i, og ikke minst tid til å nyte dette. Det er uansett et grunnleggende spørsmål å stille seg selv, hva er verdifullt for deg ?
Har du en basisbevissthet rundt det som betyr noe for deg, så har du ditt eget verdikompass.
Det kan du navigere etter, når du gjør finansielle valg. For det dreier seg ikke om hvor mye vi eier eller tjener, men om vår evne til å styre gjennom skiftende økonomi.
Venner mener kanskje at oppussing er lykken, mens du heller vil bruke pengene på en sydentur. Klær må vi alle ha, men hva slags og mengden kan du selv avgjøre, uten påvirkning fra andre. uavhengig om du er rik, eller lever et enklere liv materielt sett, trenger vi alle å være bevisste av bruken av bankkontoen.
Mange unngår å se på pengene sine, som om de var posten selv. Redsel for å forholde seg til penger, tror jeg er redsel for frihet, og det å skulle ta det fulle ansvar for eget liv.
For å utvikle frihet, er det helt grunnleggende å utvikle ansvar i forhold til penger.
Når økonomien bli vanskelig, er en normal reaksjon å trekke seg fra det hele, og late som vi ikke vet eller skjønner.
En typisk tid for dette er etter ferier, hvor man lurer på hvor pengene tok veien.
Det er vanskelig å rå over noe man ikke forholder seg til. Aktiv styring krever at vi ser virkeligheten. Ærlighet er ferskvare, den fr i fjor holder ikke bår du skal se på tallene for i dag.
Veien tilbake til kontroll er en realitetssjekk av hvordan du handler, bokstavelig talt. Tør du avsløre hvordan du forholder deg til pengene dine ?
Tenk om noen faktisk fikk innsyn i hvordan du bruker kredittkortene dine ?
Vi inviterer masse arbeid for å tjene penger, og holde driften av oss selv og hjemmet gående, men hvor ofte setter vi oss ned og inviterer tid til å tenke gjennom økonomien vår?
Alle forsøk på å beskytte oss mot frykt, går ut på å holde ting skjult i våre innerste tanker.
Men, innelåste problemer begynner å lukte etter en tid. Ved å åpne stengte dører, kan vi konfrontere negative tankemønstre. For når vi har økonomiske problemer, tar de det meste av vår oppmerksomhet, uansett hva vi tenker på.
Vi kan fortsette å la dem stjele tid og krefter, eller fronte dem. Deretter kan vi ta fatt og skape nytt grunnlag for hvordan vi vil ha det.
Få oversikt :
Når du har funnet ut hva som er din motivasjon, er tiden inne for å jobbe med saken.
Finn lommekalkulatoren og permene med dine personlige papirer. Du skal primært kunne bruke kontoutskriftene fra banken, men det er ikke alltid tilstrekkelig. Sett alle regninger og papirer i en ringperm med en gang de kommer. Du kan alternativt oppbevare alle papirer digitalt.
Få en oversikt over alle inntekter og utgifter, ved å lage et enkelt budsjett for privatøkonomien din.
Begrens utgiftene dine : Når du har fått oversikt over inntekter og utgifter, kan du begynne å se på hva du kan gjøre for å begrense deler av forbruket ditt, som ikke er nødvendig.
Vuder om det er noe du kan unnvære, eller om det er noe som kan gjøres rimeligere.
Se kritisk på det private forbuktet. Se på kjøpevanene dine. Vær bevisst på hva du legger i handlekurven, og del inn forbruket ditt i hva som er nødvendig, og hva som er mindre nødvendig. Det krever en kraftanstrengelse, men det er verd det, når du endelig har fått styr på økonomien.
Et enkelt eksmpel på budsjettoversikt

Et veldig enkelt budsjettforslag, men veldig oversiktlig og klart hva man bruker.
Er det samsvar mellom utgifter og inntekter ?
Hva kan du skrenke inn på eventuelt ?